Productontwikkeling in eigen huis is fantastisch!

Dit jaar bestaat Lencon 25 jaar. Alle reden om oprichter Jan Willem Lucas te vragen naar het verhaal van het bedrijf. ‘Ik heb MTS-werktuigbouwkunde gedaan,’ vertelt Jan Willem. ‘In 1994 kwam ik bij mijn toenmalige werkgever in aanraking met het softwareprogramma Pro/ENGINEER, waarmee 3D ontworpen kon worden. Dat was voor die tijd heel vooruitstrevend. Ik vond dit heel erg boeiend en werd er zo bedreven in dat ik trainingen kon gaan geven. Zo heb ik mijn eerste stappen als consultant gezet en kon ik bijdragen aan technologische ontwikkelingen bij diverse opdrachtgevers.’

Een dure pc

Begin 1998 leerde Jan Willem zijn huidige accountant kennen. Onder het genot van een biertje vroeg deze of Jan Willem niet eens voor zichzelf moest beginnen. ‘Daar had ik eerlijk gezegd zelf ook weleens over nagedacht, maar ja, ik had inmiddels 4 kinderen, wat best een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Toch ging ik met het idee van een eigen bedrijf aan de slag. De bank begreep niet veel van mijn software-verhaal en zag een investering eigenlijk niet zitten: Wat koop je dan voor die 120.000 gulden?’ Lachend: ‘Een cd met software-licenties en een dure pc. Met hulp van de accountant kreeg ik uiteindelijk toch een krediet.’
Zo begon het avontuur en in juli 1998 ging het eenmansbedrijf Lencon van start. ‘De naam staat voor Lucas Engineering Consultants. Ik had in het begin nog geen bedrijfslocatie, en werkte op locatie van de opdrachtgever. Mijn zolderkamer was mijn kantoor.’

Consultancy en eigen projecten

Lencon had een voorspoedige start en al na twee maanden nam Jan Willem zijn eerste medewerker in dienst. Na veel opdrachten met focus op het modelleren met het 3D-programma kwam Philips met de vraag naar een tussenformaat kantoortelefoon. `Dat was niet heel complex, maar wel een mooie opdracht. En zo kwam ik erachter dat het uitvoeren van eigen projecten ook interessant was. Die combinatie van consultancy en eigen projecten is min of meer bij toeval ontstaan, maar heb ik vastgehouden voor Lencon.’

Spannende maar weloverwogen stap

In 2001 kreeg Lencon een eigen kantoor in Alphen aan den Rijn. Zes jaar later verhuisde het bedrijf naar Koudekerk en in 2016 naar de huidige locatie in Noordwijk. De verhuizing naar Noordwijk was een spannende maar weloverwogen stap.  `Ik ging voor een groot pand met ruimte voor een eigen werkplaats. Dit heeft gelukkig goed uitgepakt en juist de werkplaats heeft meerwaarde. Productontwikkeling in eigen huis is fantastisch! Van je scherm naar echt, naar tastbaar!’

Uitbreiding
Inmiddels werken er 34 mensen bij Lencon. Een groter bedrijf vraagt een andere organisatie.
`Ik heb medio 2021 Rob van Nes aangesteld als general manager. Daardoor heb ik zelf weer ruimte voor productontwikkeling, wat ik erg leuk blijf vinden. Op dit moment ben ik bezig met een platte laadkabel. Mensen die in een rijtjeshuis wonen hebben geen ruimte voor een eigen laadpaal en deze kabel biedt daar een oplossing voor. Er komen veel positieve reacties op de pilot die momenteel loopt. Ik heb dus meer vrijheid, maar ben en blijf enorm betrokken.’

Lencon DNA

`We zijn een hechte club en in onze outlook naar 2025 hebben we vastgelegd dat we streven naar maximaal 40 medewerkers. Alleen dan kunnen we het Lencon DNA behouden. Dat DNA staat voor saamhorigheid en loyaliteit, voor een soort familiegevoel. Natuurlijk willen we een gezond bedrijf zijn, maar we gaan niet keihard voor de winst.’

Jan Willem besluit zijn verhaal: `Bij ons DNA hoort natuurlijk ook het technisch innovatieve. We bieden one-stop-shopping. We gaan als bedrijf voor het ontzorgen van onze klanten en willen een zo breed mogelijk pakket aanbieden.’

Divers en uitdagend