HIER AAN DE KUST…

Geluksvogels, dat zijn we hier bij Lencon. Naast het feit dat we een team van geweldig leuke mensen hebben én boeiend en uitdagend technisch werk doen, ligt ons bedrijf ook nog eens op een unieke en zeer aantrekkelijke locatie. Daar kunnen we natuurlijk zelf over vertellen, maar nog leuker is het om collega Jaap van der Plas aan het woord te laten. Naast assembly engineer is hij fanatiek golfsurfer.

JAAP IS DOING SWELL

‘Lencon ligt dicht bij de kust én bij mijn woonplaats Katwijk: een ideale locatie. Ik ben met golfsurfen begonnen dankzij een praatje met een passant op het strand in Katwijk. Dat was in 2009. We hadden het erover hoe mooi de Katwijkse kust is en hoe ideaal voor watersport. Hij vroeg me of ik aan surfen deed. Nee dus. Zijn vraag liet me niet meer los en na een maandje heb ik mijn eerste wetsuit gekocht. Klein detail; ik had nog geen plank, dus ik kon nog niet surfen.’

‘Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn vrouw Gineke mijn allereerste golfsurfplank: een NSP 7’6”. Whoohoo! Ik ben gelijk het water ingegaan en bakte er niks van. Maar de aanhouder wint: na 3 maanden ploeteren reed ik mijn eerste golf. En toen was ik hooked. Doordat ik regelmatig ging surfen met een groepje écht goede surfers – en ik waardevolle tips kreeg – werd ik steeds beter.’

‘Wat ik mooi vind aan surfen is het moment waarop je de golf aan voelt zwellen en begint mee te peddelen om de start maken… dat is zoiets magisch! Dat geeft mij een geluksgevoel dat ik in geen enkele andere sport kan vinden. Voor mij is het bijzondere denk ik, dat verschillende factoren bij elkaar komen en samensmelten tot iets unieks. Ik heb me weleens verdiept in het ontstaan van een golf en hoe deze zich ontwikkelt tot iets waar je met een plank op kan rijden. Van een rimpeltje in de oceaan tot aan de golf die uiteindelijk breekt aan de kust: mindblowing.’

‘Surfen doe ik vooral in Katwijk. Het ideale surfweer? Windstil, met een sterke swell uit het noorden. De temperatuur maakt mij niet zo heel veel uit, daar heb ik verschillende wetsuits voor liggen. En als de golven goed breken, dan maakt wind of kou echt niks meer uit. Dan ga ik gewoon, zoals ze dat hier zeggen, ‘ff een zoute bakkes halen’. Tot windkracht 6 á 7 ga ik surfen, dat vind ik nog verantwoord. Bij een harde zuidwester en hoge golven laat ik me afzetten in Wassenaar en dan brengt de stroming mij uiteindelijk weer terug in Katwijk. Zo’n sessie duurt ongeveer twee uur. Surfen doe ik wel het hele jaar door, maar zomers is het vaak flat, dus dan komt het er niet van. Het werkelijke golfsurfseizoen loopt van oktober tot april/mei, waarbij je afhankelijk bent van wat er op de Atlantische Oceaan gebeurt qua stormen. Zij veroorzaken de swell, en die golven reizen via de noordkant van Schotland naar de Noordzee; dát is de ideale swell voor als je in Nederland surft.’

‘Maar we reizen ook graag naar plekken waar je geen wetsuit hoeft te dragen. Waar je in je surfshort en lycra-shirt bij 25 graden op golven van 1 tot 1,5 meter kan surfen, zoals Madeira, Fuerta Ventura, Tenerife of Molliets. Californië, Huntington Beach, dat is voor mij de meest memorabele ervaring. Alles ademt daar surf, en de vibe is niet te beschrijven. Daar moet je zijn geweest. Hawaii moet ook super zijn, maar toen wij daar waren was er geen rimpel op het water te bekennen, haha.’

‘De plek waar ik altijd terugkeer is Playa Americas op Tenerife. Met Gineke en onze dochters (Merel van 8 en Carlijn van 4) komen graag op die geweldige bestemming. De golven komen daar heel loom binnen, wat je ruim de tijd geeft om te starten. Zo kun je een lange ‘ride’ maken, waarna ik met een grote grijns op mijn gezicht aankom op het strand. ’s Ochtends vroeg kan ik een sessie doen terwijl de meiden lekker ontbijten en ‘s avonds ga ik nog een keer. Dan chillen mijn dames lekker bij het zwembad of doen ze mee met de kinderdisco.’

‘Vanaf Lencon is het ongeveer 15 minuutjes rijden naar het strand, maar eerlijk gezegd heb ik dat nog niet rechtstreeks vanuit werk gedaan. Nu we het er zo over hebben, denk ik er wel over om straks, als het surfseizoen begint, het toch zo te doen. Ik weet wel zeker dat Lencon dat ok vindt, want ik heb nog nooit een werkgever gehad die zo meegaand, ontspannen en begripvol met situaties omgaat. Wat dat betreft ben ik hier echt met mijn neus in de boter gevallen en kan Lencon mij als persoon alleen maar laten groeien, in alles wat ik doe.’

‘Tot slot voor de liefhebbers nog even over mijn gear. Ik heb een NSP 7’6” die ik zowel voor kleine golven en golven van 1,5 meter kan gebruiken. Mijn oogappel is mijn eigen gebouwde en geshapede board van 6’4” met quad-fin setup. Dit is een kruising tussen een shortboard en een fishboard. Hier heb ik voor gekozen omdat de golven in Nederland vaak wat mushy zijn en met meer volume in mijn board (fishboard) kan ik toch het meeste uit de golf halen. In de wat hollere golven wil ik toch wat meer agressieve manoeuvres kunnen maken, dus dat board gaat mee op reis naar de surfspots.’

DESIGN ENGINEERS VAN TEAM LENCON - DEEL 1
Gepro Electronics en Lencon gaan samenwerken