Lely Fire enclosure

Complete ontzorging van productontwikkeling

Lely is een internationaal bedrijf in de agrarische sector gericht op het maken van innovatieve oplossingen en services voor de veehouderij. Voor het schoonhouden van stallen heeft Lely een innovatieve mestschuiver ontwikkeld. De mestschuiver Discovery reinigt 24 uur per dag, 7 dagen per week het hele jaar door de stalvloer. Op momenten en langs de route die de gebruiker zelf uitkiest zonder dat de koeien er last van hebben.

Aan Lencon werd gevraagd of wij een nieuwe fire enclosure voor de Discovery konden ontwikkelen die vuurbestendig is en goed bestand tegen water en ammonia. We hebben ruime ervaring op het gebied van seals en dat kwam bij deze opdracht goed van pas.

Lely Discovery
Client

Lely

Ons werk

Concept, PoC, CAD, sourcing, testen, vrijgave

Solide, brandveilig en waterdicht

We ontwikkelden een Electrobox met een doorvoer methode voor de kabels inclusief gegarandeerde IP65 waterdichtheid zonder dat de connectoren van de kabels verwijderd hoefden te worden.
Dit was een belangrijke eis die het uitwisselen van de Electrobox in het veld zou vergemakkelijken. Lencon ontwikkelde een Electrobox met een aluminium spuitgegoten fire-enclosure die aan de eisen van UL94 voldeed. Bovendien is de Electrobox bestand tegen de chemische bestanddelen die in stallen aanwezig zijn.

Van concept naar productie

Door slim na te denken over het gebruik van inserts in de matrijs konden we verschillende kosten efficiënte configuraties maken voor de diverse PCB’s die gebruikt werden. We konden al snel na de idee fase een Proof Of Concept presenteren waarin alle functionaliteiten aangetoond werden.

We realiseerden dit door een deel van de enclosure uit aluminium te laten sinteren. De oplossing voor de rubberen doorvoer grommets hebben we in de juiste hardheid laten 3D printen.

Na een succesvolle testfase heeft Lencon ook de productie van de spuitgietdelen en het spuitgieten van de rubber grommets begeleid en namen hiermee de klant alle zorg uit handen. Een mooi staaltje van slim engineeren en ontzorgen!

“Lely gaf ons meteen het volledige vertrouwen. Hieruit ontstond een fijne samenwerking waarin Lely ons de ruimte bood voor initiatieven en vertrouwde op onze kennis en inzicht. Het werd nog spannend toen we in de kerstperiode in slechts 3 weken tijd een matrijs lieten maken voor de aluminium spuitgegoten behuizing. Gelukkig liep dat allemaal volgens planning.”

Pieter Jan

Mimetas: Rocker
TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp)