Mimetas Organoflow

Complete ontzorging van productontwikkeling

Mimetas is een vooruitstrevend bedrijf dat miniatuur orgaanmodellen (OrganoPlates) ontwikkelt. Voordat nieuwe medicijnen door mensen kunnen worden gebruikt moeten ze worden getest. In veel gevallen zijn dat proefdieren, maar door de ontwikkeling van deze miniatuur orgaanmodellen kunnen onder andere proefdieren vervangen worden.

Samen met Mimetas hebben we de OrganoFlow Small en Large ontwikkeld. Dit is een laboratoriumrocker die zorgt voor een gecontroleerde continue mediumstroom in de OrganoPlates.

Mimetas Organoflow
Client

Mimetas

Uitgevoerde diensten

Engineering, Opstart productie, Assemblage & Levering

Uitgevoerde diensten

Vaste product prijs als start

Mimetas kwam bij ons met de vraag of we binnen een korte doorlooptijd een ontwerpvoorstel volledig konden ontwikkelen, certificeren, assembleren en leveren. Wij zagen hierin een unieke kans om vanaf het begin van het project een heldere vaste kostprijs per product voor een middel-grote serie aan te bieden, waarbij zowel de ontwikkelingskosten als de productiekosten waren inbegrepen. Door op deze manier het project aan te bieden wist het bedrijf direct waar ze aan toe zijn en komen er geen onvoorziene kosten gedurende het gehele ontwikkeltraject bij.

Compact en hoge eisen

Lencon heeft Mimetas ondersteund met het mechanisch uitwerken van een voorgesteld ontwerp. Waarbij de uitdaging zat in de compacte vorm en de hoge eisen aan het nauwkeurig kunnen instellen van de hoeken van het rocker platform.

Ook  is het gelukt om de elektronica waterdicht te verpakken. Hierdoor is het mogelijk om het apparaat in een incubator te plaatsen, waar bij gewone rockers dit niet mogelijk is.

Daarbij is het ook belangrijk dat als de stroomspanning weg zou vallen het rocker platform weer in de neutrale horizontale stand terugkeert. Dit is belangrijk, omdat anders de organoplates van het platform kunnen vallen en de miniatuur orgaanmodellen verstoord kunnen raken. Daarom is er een inventieve kantelbeveiliging ingebouwd om dit te voorkomen.

Al deze onderdelen hebben we ontworpen zonder consequenties voor de vormgeving of afmeting.

Testen, assembleren en leveren

Tijdens het gehele ontwerptraject is voortdurend gefocust op eenvoud, bijvoorbeeld door onderdelen slim te ontwerpen waardoor de assemblagetijd zo kort mogelijk wordt gehouden (Design for assembly). Hierdoor kunnen we met deze middel-grote productieserie concurreren met toeleveranciers uit China.

Vanwege de korte doorlooptijd van de ontwikkeling zijn we voordat we het product lieten testen bij een Notified body zelf eerst pre-complicance testen gaan uitvoeren. Hierdoor konden we met zo min mogelijk iteraties dit proces doorlopen. Zo konden we het product snel aan de EN 61326-1 (Norm laboratorium instrumenten) laten voldoen.

Vanaf de eerste prototypes tot aan de huidige productie worden alle onderdelen door Lencon gesourced, geassembleerd en geleverd aan Mimetas. In middels is de productie in volle gang!

“We zijn zeer tevreden over het ontwikkeltraject dat we met Lencon hebben uitgevoerd. Technische uitdagingen zijn naar schaalbare en kosteneffectieve oplossingen vertaald en onze ideeën  zijn door heldere en prettige communicatie in een succesvol product omgezet. Naast een efficiënte ontwikkelfase is ook de productie van series is perfect gedaan.”

Sebastiaan Trietsch | Chief Technology Officer Mimetas

Lely