Watergedrag & regeltechniek

Ondersteuning met de

ontwikkeling van de deltagoot

Lencon voert al jaren met regelmaat engineering trajecten uit voor kennisinstituut Deltares . We werken nauw samen op gebied van watergedrag en meet- en regeltechniek. Veelal werken we vanuit een ruw concept dat is opgezet door Deltares en werken dit vervolgens uit tot een goed produceerbaar ontwerp. In andere gevallen leveren we de producten ook zelf aan Deltares inclusief sourcing en vrijgave traject.

In opdracht van Deltares hebben we meegewerkt aan de ontwikkeling van de zogenaamde Deltagoot. De Deltagoot is een onderzoeksfaciliteit van Deltares in Delft waar een 300 meter lange bak met 9 miljoen liter water golven simuleert die onze dijken moeten kunnen doorstaan. Het is een enorm intrigerend project waarbij enorme golven tot 5 meter hoog op een 11 meter hoge dijk slaan. De tests in de Deltagoot moeten uiteindelijk betere dijken opleveren voor minder geld.

Deltares golfmachine
Client

Deltares

Ons werk

Concept, FEM, CAD, sourcing, vrijgave, levering.

Ontwikkeling van de golfmachine

De golfmachine die we voor Deltares mede-ontwikkeld hebben is een goed voorbeeld van het meer grofstoffelijke werk waar we ervaring mee hebben. We voelen ons erg thuis in de wereld van de micrometers en grammen, maar nu werd er van ons gevraagd om duizenden liters water te verzetten. Een enorme uitdaging die we met beide handen hebben aangegrepen.
Ondanks het grote formaat is het ook hier van belang om een nauwkeurig product te creëren. Hierbij is het van groot belang dat we onze principes van statisch bepaald construeren en bewuste omgang met tolerantie ketens en haalbare nauwkeurigheden niet uit het oog verliezen.

Aan de basis van dit ontwerp staat een dynamisch vakwerkframe dat als belangrijkste eis een minimale eerste Eigenfrequentie modus van 11 Hz heeft. Er is een nauwkeurig meet- en regelsysteem ontwikkeld die complexe golfvormen kan creëren. Alle delen van de regel-lus moeten voldoende stijf zijn voor een optimaal dynamisch gedrag van de golven.
Tezamen met de modale analyse die we in Creo Simulate hebben uitgevoerd is ook de statische sterkte geanalyseerd. De benodigde vermogens, reactiekrachten, snelheden en versnellingen hebben we uitvoerig geanalyseerd in MathCad om een optimale balans te vinden tussen de aandrijfdelen. Naast engineering hebben we voor dit product ook de productiebegeleiding op ons genomen en assisteerden we bij de installatie van de golfmachine bij de klant.
Een prachtig voorbeeld van een samenwerkingsverband waarbij het uiterste werd gevraagd van technische kennis, inventiviteit en doorzettingsvermogen.

Profielvolger

Toen de 300m lange Deltagoot werd aangelegd heeft Lencon een profielvolger ge-engineered en geleverd. Hoe werkt dat? Na de golfslag kan de hoogte (het ‘profiel’) van een zandbodem worden gemeten over de lengte van het bassin. Het resultaat was een 9 meter lang extrusieprofiel (met geoptimaliseerd stromingsprofiel). Deze wordt over een rails met hoge snelheid door de bak gereden. Onderaan zit een verend wieltje dat over de bodem rolt en zodra het wieltje uit het meetbereik loopt dan schuift het profiel in of uit.

Meetring

Een andere testopstelling van Deltares bestond uit een pijpstelsel met hard stromend water. Om te meten hoe vol de leidingen stonden, zijn een serie meetringen ontworpen. Hiermee kan met behulp van gespannen draad de vulling worden gemeten. De meetring is bestand tegen 25 bar druk in de pijp en is door ons samen met een NOBO gecertificeerd.

“Deltares is een professioneel en zeer gespecialiseerd instituut met veel ideeën voor innovatieve producten. Wij zijn in staat om deze ideeën uit te werken tot concrete producten die we dan zelf kunnen leveren. Door de jarenlange samenwerking voelen en vullen we elkaar perfect aan en zorgen wij voor ondersteuning op maat.”

Peter

Moog