Ultimaker filamenthouder

Complete ontzorging van productontwikkeling

Ultimaker maakt innovatieve 3D printers. Voor de nieuwste generatie, de Ultimaker 3, heeft Lencon de zogenaamde filamenthouder ontwikkeld.

Op ons kantoor staan een aantal Ultimaker printers. We zetten deze in bij de ontwikkeling van een nieuw product. Een 3D print maakt de dingen tastbaar, voor de engineer, maar ook voor u als opdrachtgever. Enkele voorbeelden:

∙ visuele modellen
∙ functionele modellen
∙ montage tools
∙ temporary casings, als bescherming van het product tijdens transport
∙ schaalmodellen
∙ gietmallen voor kleine series (water oplosbaar).

Ultimaker 3
Client

Ultimaker

Ons werk

Concept, CAD, vrijgave

Nauwe samenwerking voor beste user experience

De spoelhouder is een belangrijk onderdeel van de Ultimaker. Deze is door Lencon in samenwerking met Ultimaker ontwikkeld. Er zijn tijdens het ontwikkelproces diverse concepten gemaakt om goed te kunnen beoordelen of het goed werkt. Hierbij is er in korte tijd een conceptkeuze traject doorlopen en werd gekeken naar de plaatsing van de NFC PCB en de betrouwbaarheid van uitlezing van de TAG’s in de spoelen. Aanvullend is er voor gezorgd dat de kans op “entanglement” bij het printen met 2 materialen drastisch is gereduceerd terwijl de user experience minimaal veranderde ten opzichte van de Ultimaker 2+.

Van concept naar werkelijkheid

Na de testfase zijn de eerste generatie Ultimaker 3 voorzien van geprinte spoelhouders. Dit wordt ‘Bridge manufacturing’ genoemd. In de volgende fase zijn er 1000 Ultimakers geproduceerd waarbij de spoel units vervaardigd zijn gebruikmakend van een open/dicht matrijs waarbij we ook hebben spuitgegoten in een 3D geprinte matrijs. In de fase hier opvolgend zijn de definitieve matrijzen vervaardigd voor het spuitgietproces.
Deze unieke, innoverende aanpak heeft er voor gezorgd dat het product snel op de markt gebracht kon worden. Wilt u meer weten over dit proces en over de mogelijkheden van de Ultimaker voor u, neem dan contact met ons op. We vertellen het u graag!

“Ultimaker heeft een zeer sterke groei doorgemaakt. Het bedrijf is jong en dynamisch en als Lencon engineer werd ik snel opgenomen in het multidisciplinaire team. Met elkaar hebben we het beste naar boven gehaald en gepassioneerd gewerkt aan de vervolmaking van Ultimaker 3. Het testen en valideren van de ontwerpen werd in eigen huis gedaan gebruikmakend van de FDM printers. Een goede R&D achtergrond en innovatief denken gecombineerd met een hands-on mentaliteit was vereist. Een sterk staaltje van samenwerking tussen Lencon en Ultimaker met een succesvol eindresultaat.”

Jesse

MCi
Moog